Виктория Георгиева, коментар за Почти месец остава до поредните предсрочни парламентарни

...
Виктория Георгиева, коментар за Почти месец остава до поредните предсрочни парламентарни
Коментари Харесай

Стъкмитологията и дежурните анализатори

Виктория Георгиева, коментар за 

Почти месец остава до следващите предварителни парламентарни избори, само че пропагандната машина не спи. В последните седмици социологическите организации се активизираха, като непрестанно подчертават на евентуалната преднина от към 1% на коалиция Държавна сигурност пред идващите ги – ГЕРБ.

Основният въпрос е дали се пробват да манипулират публичните настройки или просто толкоз си могат. Не по-малко забавни са обясненията при някои от изследванията – видите ли, от всички питани с няколко % водят ГЕРБ, само че от тези, които щели да гласоподават – партията на Борисов губела. При друга социологическа организация обяснението също е забавно – Политическа партия и Демократична България имат късмет да подобрят позициите си, тъй като в анкетите били взели участие единствено най-мотивираните последователи на двете формирования, до момента в който твърдите последователи на ГЕРБ-СДС нямали мотивация да отидат до урните. Според трета, предизборната коалиция на „ Добрите сили ” е съумяла съвсем да събере процентите на двете обединения от предишните избори, когато те се явиха поотделно.

Какъв е казусът ще възразят някои – нали това им е работата на социолозите. Така е, правилно е, обаче както чудесно знаем, главната цел пред всяка работа е да бъде качествено вършена. А както действителните резултати не за пръв път демонстрират, най-после обстановката е много по-различна от прогнозите, изключително в последните години се следи внезапно разминаване в данните. Достатъчно е да си напомним изследванията на една от организациите, касаещи кметските избори през 2019 – същата, която в този момент написа, че ПП/ДБ ще са първи, тогава ни показваше графики, съгласно които Мая Манолова води безапелационно пред Йорданка Фандъкова, до момента в който техен представител дефилираше по тв студиата, убеждавайки, че съвсем несъмнено Манолова ще е новият кмет на София. Знаем какво се случи в реалност.

После пристигнаха и предварителните избори на 4 април 2021, когато настана всеобщо разминаване сред прогнози и действителни резултати, изключително във връзка с Българска социалистическа партия, а през ноември същата година надценяването на процентите, и то при всички партии беше всеобщо.

Оправданията след изборите постоянно са сходни – ниска изборна интензивност и колебаещите се гласоподаватели, решили едвам в последния миг за кого да гласоподават. Интересен миг е, че допреди 6-7 години нямаше толкоз основни разлики, нито толкоз доста неверни прогнози.

Дали прогнозните резултати работят мотивиращо или демотивиращо на гласоподавателите, е мъчно да се реши, само че е реалност, че непрекъснатите медийни заглавия от вида на ПП/ДБ водят сигурно пробват да внушат, че успеха им е сигурна, въпреки редове по-надолу читателят да схваща, че думата „ водят ” е използвана много фриволно.

Зачести и медийното наличие на политолози, съгласно които изследванията всякога давали по-солидна преднина на ГЕРБ, а след това вотът показвал стопяването и за сметка на данните за ПП/ДБ, които в реалност имали по-високи резултати, само че те щели да се видят точно в дни на изборите – прикрит избор.

И на дребните деца е ясно, че даже ПП/ДБ да са с някакви проценти над ГЕРБ, те няма да имат болшинство от 121 мандата. Единственият вид за коалиция, който стои пред тях, е точно с ГЕРБ. Е, постоянно съществува и опцията за следващо споразумение с Българска социалистическа партия. Та, отчитайки действителностите, вероятността ГЕРБ да създадат държавно управление е много по-голяма. Именно това осъзнават чудесно и Демократична България, и Политическа партия, и подопечните им медии и социолози и политолози, заради което се пробват по всякакъв начин да занижат (поне предизборно и най-малко теоретично) евентуалните резултати, които могат да доближат ГЕРБ.

Друго подстрекателство, което в последните седмици набира скорост, е, че Съединени американски щати (чрез дейностите си по Магнитски и изявленията на отиващия си дипломат Херо Мустафа) ясно са посочили, че застават точно зад Демократична България и Политическа партия и тяхно евентуално държавно управление. Тук проблемите са два – от една страна е безконечната поза сутерен на избрани муцуни и партии по отношение на Големите ни братя – без значение кой от двамата, а вторият е желанието, че все някой различен ще ни взема решение вътрешните проблеми.

Още един детайл, който от дълги години непроменяемо участва в писанията и изявленията на родните анализатори, е ролята на обичайно дамгосваната Движение за права и свободи. Към момента „ Добрите сили ” евентуално чудесно осъзнават, че съществува хипотетична възможност ГЕРБ да се коалира с Движение за права и свободи, с цел да бъде формирано държавно управление, заради което и тук намесват глобите „ Магитски ” – ето, Съединени американски щати ни демонстрират кои са проблематичните партии и корумпираните персони, ние би трябвало единствено да гласуваме вярно на изборите, тоест за обединението на „ Добрите сили ”.

Опитите – много сполучливи в действителност – Движение за права и свободи непрекъснато да бъде поставяна в ролята на най-лошият вероятен избор и най-лошата партия в България, автоматизирано води до крайния негативизъм на българския гласоподавател към нея – всичко друго, единствено не и Движение за права и свободи. Ако попитаме какви тъкмо са прегрешенията на Движението, необорим отговор евентуално няма да може да дадат и 10 индивида. Но самата концепция някоя партия да се коалира с Движение за права и свободи, предизвикава мигновен рефлукс измежду масояи гласоподавател, без значение към коя партия принадлежи.

Друг акцент, който прокарват както социологическите организации (макар и индиректно), по този начин и политолозите, касае типа на вота – машинен или книжен. В последните седмици все по-настойчиво тече презастраховане, касаещо възможен слаб резултат на „ Добрите сили ”, като обяснението е простичко – евентуални измами от страна на „ хартиената коалиция ” (както бяха избрани ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия от поддръжниците на машинния вот). Елементарно – в случай че ГЕРБ са първи и ДБ/ПП втори, значи е имало измами с бюлетините, различен вид няма.

Всички тези влакна се преплитат интензивно, като се следи тясна колаборация сред някои псевдо-интелектуалци (повечето някогашни фрагменти на Българска комунистическа партия, някои – били част и от ДС), млади неолиберални критици на „ статуквото ”, борещи всеки ден Борисов и ГЕРБ, както и подопечните им медии и социолози. И е реалност, че постоянно им се получава – гласоподавателите са все по-объркани в решението си и избират да пасуват, което ясно личи и по все по-ниската изборна интензивност.

Политическият разсъдък още веднъж отстъпва място пред политическите упоритости на избрани партии и лица, като същите ни тласкат към нови, и нови, и нови избори. До безспир. Евентуално, и то при по-оптимистичен сюжет, ще се образува следващото несигурно (и временно) ръководство, което в допълнение ще забави излизането ни от рецесията.

***

Виктория Георгиева е приключила " Реализация и подготовка на ТВ излъчвания " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и " Религията в Европа ", направление " Ислям ", още веднъж в СУ. Изучавала е и логика на психиката. Заместник основен редактор в " Ах, тези медии! ", редактор и създател в " Консерваторъ ", създател във вестник " Труд ".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР